Bør freelancere opkræve betaling per time eller per job?

Et hyppigt spørgsmål blandt freelancere er, om man bør opkræve sine kunder på timebasis eller for det enkelte job. Begge dele har fordele og ulemper alt afhængig af, de ydelser du tilbyder. Denne artikel vil gå ind i de to prisstrategier og hjælpe dig med at finde ud af, hvilken prisstrategi der er bedst for din freelance virksomhed.

Brug fakturaskabelonen fra SumUp Fakturaer

Det at fastsætte sine priser kan være svært, specielt hvis du lige er startet ud som freelancer. Der er ingen rigtig eller forkert måde, når du skal sætte dine priser, og din prissætningsmetode kan måske ændre sig gennem din karriere, i takt med at du får mere og mere viden. I sidste ende er det op til dig at beslutte, hvilken prisstrategi der vil fungere bedst for din virksomhed.

Opkrævning på timebasis

Opkrævning på timebasis er en meget normal opkrævningsmåde for freelancere. Alt efter hvilken ydelse du tilbyder, så opkræver du muligvis også en daglig pris på dit arbejde.

Du vil skulle skrive ned, hvor meget tid du bruger på det enkelte job for så at inkludere det på den endelige faktura.

Fordele ved at lave en opkrævning på timebasis

De fleste virksomheder, der hyrer freelancere, er bekendte med at betalte "pr. time". Det er simpelt for dem at forstå, hvor meget de betaler ud fra den tid, du putter i jobbet.

Dette betyder også, at hvis din kunde ønsker, at du gør noget mere arbejde for dem, så bliver der blot opkrævet betaling for ekstra timer.

Opkrævning på timebasis er oftest mere simpelt end at opkræve for et helt job. Grunden til det er, at du derfor ikke skal udregne, hvor lang tid du måske kommer til at bruge på jobbet og så sætte en samlet pris for jobbet ud fra det.

Hvis du vælger at opkræve betaling på timebasis, så bør du overveje at bruge et værktøj, der nemt kan tracke den tid, du bruger på dit arbejde.

Ulemper ved at lave en opkrævning på timebasis

Hvis du har meget erfaring inden for dit felt, vil du højst sandsynlig kunne færdiggøre et arbejde dobbelt så hurtigt som andre freelancere. Derfor vil du måske miste muligheden for penge grundet din produktivitet og viden.

I tilføjelse hertil hvis du er hyret til et job over længere tid, vil din kunde måske have miksede følelser omkring at se flere måneders arbejde blive opkrævet på timebasis. Hvis jobbet varer længere end én uge eller to, så bør du overveje at opkræve betaling per job og ikke per time.

Som du nok allerede ved, så er der mange andre freelancere, der laver det samme arbejde, som du selv gør. Ved kortere jobs vil dine potentielle kunder muligvis finde nogen med en lav timepris for at holde deres omkostninger på et lavt niveau. Du bør derfor overveje, om du kan/vil konkurrere med de lavere opkrævninger på timebasis eller ej.

Kend dit eget værd

Dog skal det siges, at du aldrig skal sætte din pris ned bare for at være så billig som dine konkurrenter. Hvis du har meget erfaring, og er god til dit job, skal du opkræve det, som du mener, at du er værd. Du har måske ti års erfaring, og derfor får du dobbelt så meget ud af én times arbejde end dine konkurrenter.

På den baggrund kan du sagtens opkræve mere, end dine konkurrenter der har mindre erfaring. Hvis dine kunder stiller spørgsmålstegn ved din høje pris kontra dine konkurrenter, er det vigtigt, at du påpeger, at du netop kan nå mere på den halve tid uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Opkrævning for det enkelte job

Opkrævning for det enkelte job/projekt er mere normalt, når der er tale om længerevarende aftaler eller komplekse jobs. Det betyder, at du sætter en pris for hele projektet i stedet for at sætte en timepris. Det er en god ide at bruge din normale timepris for at beregne, hvad din pris for det enkelte job bør være.

Fordele ved at lave en opkrævning for det enkelte job

Ved at opkræve for det enkelte job kan du fokusere mere på at levere kvalitet end at skulle nå noget på et bestemt timeantal. Hvis du har meget erfaring inden for dit felt, vil du ikke blive straffet for din hurtighed, og du vil nok kunne tjene flere penge end at blive betalt per time.

Opkrævning for det enkelte job bliver mere og mere normalt i freelanceverdenen og de gode kunder foretrækker kvalitet frem for hurtighed. Det er desuden også nemmere at registrere denne prismetode på dine fakturaer.

Ulemper ved at lave en opkrævning for det enkelte job

Nogle af dine kunder vil måske tænke, at prisen du kræver for dit arbejde er for højt - også selvom prisen ville være det samme, hvis du opkrævede dem på timebasis. Nogle gange kan det være svært for nye kunder at forstå, hvorfor prisen er, som den er. Derfor er det vigtigt, at du forklarer over for kunden, hvorfor prisen er beregnet til det, den er.

I mange tilfælde vil kunder gerne have rettet eller tilføjet noget i sidste ende, som der ikke er beregnet ind i prisen. Du bør derfor altid have en klar kontrakt for, hvad dit arbejde dækker over, hvad kunden betaler for, og hvad du opkræver for ekstra arbejde.

Hvis du er ny freelancer, kan du komme til at fejlberegne, hvor lang tid at jobbet vil kræve af dig. Derfor kan du ende med at arbejde ekstra timer, du ikke får betaling for.

Bruge begge prismetoder

Det gode ved freelance arbejde er, at det er fleksibelt. Du arbejder for dig selv og kan selv lave de ændringer, som du finder bedst for din virksomhed. For nogle projekter kan du opkræve på timebasis, og for andre kan du opkræve for hele jobbet.

Jo mere erfaring du har, jo mere vil du forstå, hvad der fungerer bedst for dig og din freelance virksomhed. Du kan prøve dig frem med de forskellige prismetoder og efterfølgende bede dine kunder om deres mening.

Opsamling - Bør jeg opkræve betaling per time eller per job?

Hvordan du opkræver betaling fra dine kunder er helt op til dig! Din prisfastsættelse kan variere alt efter, hvilken ydelse du tilbyder, hvor lang tid arbejdet tager, dit forhold med kunden og ikke mindst hvor meget erfaring du har.

Hvad der virker for dig virker ikke nødvendigvis for andre. Eftersom at freelancere kan være uforudsigelig til tider, skal du også overveje, om dit cash flow kan være et problem, når du vælger din metode.

Lige meget hvilken måde du vælger, kan SumUp Fakturaer hjælpe dig med at lave professionelle fakturaer til freelancere på under ét minut. 

Brug SumUp Fakturaer som et faktureringsprogram i skyen