Hvordan ansætter jeg en medarbejder?

Der er en masse virksomheder, der dagligt ansætter nye personer. Det kan være, at virksomheden er vokset, så der er brug for et par ekstra sæt hænder, eller fordi at ejeren selv vil have mere fritid. Lige meget hvad grunden er, er det vigtigt at vide, hvordan det foregår, når man skal ansætte en ny medarbejder.

Brug fakturaskabelonen fra SumUp Fakturaer

Der er én ting, du skal gøre før, du kan ansætte en medarbejder. Du skal, som det første, registrere dig som arbejdsgiver hos SKAT. Før dette er gjort, kan du ikke ansætte nogen. Efter det er gjort, kan du gå i gang med selve rekrutteringsprocessen.

Hvordan ved jeg, hvem jeg skal ansætte?

Når du skal i gang med at vælge, hvem din nye medarbejder skal være, kan det godt være svært at finde hoved og hale i, hvordan det bedst gribes an. Som det første har du sikkert slået stillingen op på diverse sider, eller måske er stillingsopslaget blevet spredt blandt bekendte. Du sidder nu med en masse ansøgninger, og har valgt syv personer, du mener kunne være den rette kandidat til jobbet. Men hvem af de syv skal det lige være?

Til jobsamtalen skal du være helt klar over for alle syv kandidater, hvad du forventer af dem, og hvad de kan forvente af dig og jobbet. En god start for en samtale kan altså være at lave en forventningsafstemning.

Den, af de syv personer, du bedst føler kan varetage opgaven, er selvfølgelig den du bør ansætte. Du bør dog også tage med i overvejelsen, om den med det bedste, og mest relevante CV, også vil være den, du bedst kan samarbejde med. Det kan jo være, at dig og den fremtidige medarbejder vil være de eneste ansatte i virksomheden. Det er derfor vigtigt, at i begge er villige til at indgå et godt samarbejde, så det på lang sigt ikke bliver et problem.

Et godt råd, når du afholder jobsamtalerne er, at du skal følge din mavefornemmelse. Stil dig selv dette spørgsmål:

Hvem ville du gerne have med på holdet og gøre din virksomhed endnu mere succesfuld?

Den kandidat du tænker på, når du stiller dig selv det spørgsmål, er den, du bør skrive kontrakt med.

Hvordan udformer jeg en kontrakt?

Efter du har fundet frem til den kandidat, der skal med på holdet, er der en masse praktiske ting, der skal klares - både internt i virksomheden, men også mellem kandidaten og dig selv. Som det første skal medarbejderen have en kontrakt, og den skal gives til den ansatte senest en måned efter opstart.

Kontrakten skal indeholde alle de væsentlige ansættelsesvilkår, og skal indeholde følgende oplysninger:

  • Navn og adresse på den ansatte og virksomheden

  • Placering af arbejdsstedet

  • Jobbeskrivelse - hvad jobbet går ud på

  • Dato for opstart og evt. dato for opsigelse

  • Information omkring afholdelse af ferie - bliver der betalt løn under ferien?

  • Opsigelsesperioden

  • Lønnen og om der evt. indbetales til pension

  • Hvor ofte lønnen udbetales

  • Normal arbejdstid og antal timer

  • Påpege hvilken overenskomst der tages udgangspunkt i

Ovenstående punkter er det der skal indgå i en kontrakt, men mange vælger også at inkludere information om løn under barsel, klausuler og betingelser i forbindelse med overarbejde. Du skal ikke se på en kontrakt som en sur pligt, men en forsikring for både dig og din medarbejder.

Hvordan fungerer det med løn?

Løn og bogføring af løn er vigtig. Din medarbejder og dig selv skal begge have udbetalt løn hver måned. I kontrakten er der skrevet en bruttoløn for medarbejderen, men det er ikke bruttolønnen, som medarbejderen får udbetalt. Fra bruttolønnen fratrækkes diverse fradrag, ATP-bidrag, AM-bidrag og A-skat. Det beløb der er tilbage efter alt er trukket fra, er det beløb, som medarbejderen får udtalt.

Som arbejdsgiver skal du gemme A-skat og AM-bidrag, og betale det til SKAT senere på måneden. Det er derfor vigtigt at sætte de penge til side, så der ikke er risiko for, at pengene ikke er der, når de skal bruges. Det kan derfor være en god ide at bogføre A-skat og AM-bidrag som skyldige poster.

Hvis løn og udbetalingen af løn virker for uoverskueligt, kan det være godt at kontakte en revisor, som kan hjælpe dig. 

Gem og lav dine fakturaer med SumUp Fakturaer