Guide til små virksomheder

Dit fakturerings- og regnskabsprogram

Hvornår kan man nøjes med at give en kvittering frem for en faktura?

Det er sådan, at når et køb har fundet sted, har både køber og sælger krav på et købsbevis. De fleste almindelige mennesker er nok stødt på en kvittering, når der enten er blevet købt tøj, mad eller andre varer. Kvitteringen er kundens bevis for, at købet har fundet sted.

Lidt færre mennesker har måske stiftet bekendtskab med en faktura, som også fungerer som et bevis for, at et køb har fundet sted. En kvittering indeholder færre oplysninger end en faktura, men hvornår kan man som sælger nøjes med at give sine kunder en kvittering, og hvornår skal der i stedet skrives en faktura?

Hvornår skal der gives en faktura, og hvornår skal der gives en kvittering?

Selvom begge dokumenter har samme funktion, er der regler for, hvornår det ene dokument skal bruges frem for det andet. Heldigvis er reglerne omkring dette enkle at gå til, og du skal sende en faktura når:

 • Der handles med en privatkunde for over 3000 kr. inkl. moms
 • Der handles med en anden registreret virksomhed for over 5000 kr. inkl moms.

Ovenstående betyder, at der kan nøjes med at give en kvittering når:

 • Der handles med en privatkunde for under 3000 kr. inkl. moms
 • Der handles med en anden registreret virksomhed for under 5000 kr. inkl moms.

Dette giver også svaret på, hvorfor man i de fleste tilfælde får en kvittering, når der købes i butikker, da beløbet oftest er under 3000 kr. inkl. moms. Omvendt er det også derfor, at når der handles for større beløb, så modtager man i stedet en faktura.

Hvad skal en faktura indeholde?

Eftersom du nu ved, hvornår en faktura skal sendes, er det vigtigt at vide hvad en faktura skal indeholde.

En faktura skal indeholde:

 • Overskrift (Faktura eller regning)
 • Fakturanummer
 • Navn, adresse og CVR-nummer eller CPR-nummer på begge køber og sælger
 • Fakturadato
 • Forfaldsdato
 • Beskrivelse af varen/varerne der sælges
 • Subtotal beløb
 • Momsbeløb
 • Total beløb

Hvad skal en kvittering indeholde?

Modsat en faktura har en kvittering ikke nær så mange krav til indholdet, og for mange er en kvittering blot en forenklet faktura.

En kvittering skal indeholde:

 • Overskrift (Kvittering eller bon)
 • Navn, adresse og CVR-nummer på sælger
 • Købsdato
 • Beskrivelse af varen/varene der sælges
 • Total beløb

Hvordan laves en faktura i Debitoor faktureringsprogram?

Der findes mange måder at lave en faktura på. Nogen selvstændige vælger at bruge Word til at udforme den imens, at andre henter en fakturaskabelon ned fra nettet.

Hos Debitoor har vi udarbejdet et faktureringsprogram, så du kan lave og sende en faktura afsted på blot 1 minut. I faktureringsprogrammet er der en fakturaskabelon, så den skal blot udfyldes og så klarer Debitoor resten - man kan sågar sende fakturaen i selve programmet, og man slipper derfor for at sende fakturaen i et eksternt mailprogram.

En faktura kan laves i Debitoor faktureringprogram ved at følge disse trin:

 1. Du skal som det første logge ind på din profil på debitoor.dk. Har du ikke en bruger, så kan du oprette dig.
 2. Når du er logget ind, vil du komme ind på forsiden. Der er her to måder, hvorpå du kan oprette en faktura. Den første måde er ved at klikke på den blå knap oppe i højre hjørne, hvor der står ‘Ny’. Her vælger du blot faktura. Den anden måde er ved, at du klikker på ‘Fakturaer’ i værktøjslinjen oppe øverst. Her kan du efter klikke på ‘Ny faktura’
 3. Om du vælger den ene eller anden vej er ligegyldigt, da du i begge tilfælde vil komme frem til siden med fakturaskabelonen
 4. Du sidder nu med en tom fakturaskabelon foran dig, og dit job er nu at udfylde den med de informationer, som der kræves
 5. Det er altid godt at starte fra toppen, så her skal du skrive din kundes navn og adresse
 6. Efterfølgende går du over til, hvornår kunden skal betale og tjekker op på, om betalingsbetingelserne er de rette
 7. Når det er udfyldt, ruller du ned til varelinjerne, som står tomme. Her skal du skrive ind, hvad du opkræver kunden penge for. Hvis der er flere enheder af samme vare, kan du blot ændre antallet i varelinjen
 8. Til slut når alle varer er tilføjet på fakturaen, skal du blot rulle op og klikke på den blå boks, hvor der står ‘Godkend’
 9. Du skal nu sende fakturaen til kunden, og derfor skal du klikke på ‘Send’
 10. Så skal du blot indtaste kundens e-mail og derefter klikke på send

Du har nu lavet og sendt din første faktura i Debitoors helt eget faktureringsprogram!


Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.