Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Aktiekapital

Aktiekapital - Hvad er aktiekapital?

Aktiekapital anses, som den samlede værdi, der indskydes i et aktieselskab.

Med Debitoor regnskabsprogram kan du sende fakturaer og få et overblik over din virksomheds økonomi. Prøv programmet gratis i 7 dage.

Den værdi, som puttes i aktieselskabet, behøver ikke kun at være penge. Man kan også kaste faste ejendomme og maskiner, altså aktiver, ind i virksomheden. Skydes der penge ind i en anden virksomhedsform, kaldes det bare for kapital.

Hvorfor skal man bruge aktiekapital?

Når man starter et aktieselskab, er der et kapitalkrav på 400.000 kr. Det betyder, at hvis man vil oprette et aktieselskab, skal man kunne indskyde minimum 400.000 kr.

Fordelingen i et aktieselskab bliver opgjort i aktier. For en vis sum penge køber man sig altså til en procentdel af virksomheden. Alle ejernes (aktionærernes) samlede investering bliver kaldt aktiekapital.

Opsparing af aktiekapital

I og med, at 400.000 kr. er mange penge, er det oftest virksomheder, som allerede er veletablerede, der senere bliver omdannet til aktieselskaber. På den måde kan man, i virksomhederne, spare op til at blive et aktieselskab. Der findes andre virksomhedsformer, som kræver mindre i startkapital. Det er eksempelvis anpartsselskaber, der har et kapitalkrav på 40.000 kr. (før 50.000 kr.).

Aktiekapitalen bliver altså brugt til at opstarte et aktieselskab.

Kan aktiekapitalen udvides?

Det er muligt for et aktieselskab, at udvide deres aktiekapital ved at tilbyde flere aktier. Det er dog ikke nemt for virksomheden, da det skal besluttes på den årlige generalforsamling. Det kan ofte tage lang tid, fordi alle aktieholdere skal være med i beslutningen.

Oftest vælger man at udvide aktiekapitalen for at styrke virksomhedens egenkapital. Man gør det for at få flere penge ind i virksomheden, som oftest bruges til at nedbringe virksomhedens gæld.

Fra kreditor til aktionær

En gang imellem ses det, at et aktieselskab tilbyder deres kreditorer at omsætte gælden til aktiekapital.

Det betyder altså, at hvis et aktieselskab skylder 200.000 kr. til en kreditor, kan de tilbyde kreditoren at omdanne de 200.000 kr. til aktier i selskabet. Hvis dette går igennem, nedbringes gælden i virksomheden, og aktiekapitalen øges.

Mister man aktiekapital ved konkurs?

Selvom du er medejer i et aktieselskab, så hæfter du ikke personligt, hvis virksomheden går konkurs. Du hæfter kun for den del af aktiekapitalen, som du selv har indskudt. Derfor mister hele virksomheden sin aktiekapital ved konkurs, men som ejer mister du kun den del, som du selv har bidraget med.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.