Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Databehandleraftale

Databehandleraftale - Hvad er en databehandleraftale?

En databehandleraftale er en aftale, der indgås, når en virksomhed vælger en anden virksomhed til at behandle data.

Gør brug af Debitoor regnskabsprogram og få virksomhedens data opbevaret sikkert. Prøv programmet gratis i 7 dage.

Den 16. juni 2016 blev den nye persondatalov (GDPR-loven) vedtaget af EU, og den trådte efterfølgende i kraft den 25. maj 2018.

Som følge af den nye persondatalov, er virksomheder forpligtet til at indgå en databehandleraftale med det firma, der behandler og opbevarer den indsamlede persondata.

Hvornår skal der laves en databehandleraftale?

Kort sagt skal der laves en databehandleraftale, når én virksomhed får en anden virksomhed til at opbevare personlig data. Det kan eksempelvis være en virksomhed, hvor kundernes informationer bliver opbevaret hos en anden virksomhed. I sådan et tilfælde skal der laves en databehandleraftale.

Det kan være personlige oplysninger såsom:

  • Navn
  • CPR-nummer
  • Alder
  • Køn

Databehandleraftalen indgås mellem to parter: en databehandler og en dataansvarlig. Den dataansvarlige er den part, der videregiver personlige informationer til en anden virksomhed, der bliver kaldt for databehandleren.

Det er den dataansvarliges ansvar at informere databehandleren omkring, hvordan dataen skal behandles og opbevares. Hvordan og hvorledes bliver beskrevet i databehandleraftalen. I andre tilfælde har databehandleren en databehandleraftale, som dataansvarlige skal være enig eller uenig i.

Databehandleraftale skabelon

I og med at en databehandleraftale skal indeholde en lang række informationer, har Datatilsynet udarbejdet en skabelon, som virksomheder kan downloade. Ved at hente skabelonen ned skal den dataansvarlige blot udfylde oplysninger på databehandleren, og hermed ikke undersøge hvad aftalen skal indeholde af punkter.

Skabelonen til databehandleraftalen kan hentes på Datatilsynets hjemmeside.

Den er ret lang, hvilket er derfor at det er smartest at gå efter en skabelon, da man på den måde undgår at udarbejde en ugyldig databehandleraftale.

Databehandleraftale skabelon på engelsk

Det er langt fra alle databehandlere og dataansvarlige, der kan kommunikere på dansk. Datatilsynet har i den forbindelse oversat den danske databehandleraftale skabelon til engelsk, og også den kan findes på Datatilsynets hjemmeside.

Debitoor og databehandleraftale

Debitoor er for mange virksomheder en databehandler, hvor at virksomhederne er dataansvarlige. Når der første gang oprettes en bruger hos Debitoor, skriver den dataansvarlige samtidig under på en såkaldt DPA, som bare er databehandleraftalen oversat til engelsk og forkortet.

En bruger oprettes i Debitoor og databehandleraftalen læses igennem

På billedet ovenfor ses det, hvor databehandleraftalen kan læses , når en ny bruger oprettes. Lige så snart en ny bruger har accepteret 'Terms and Conditions' og 'Privacy Policy', er databehandleraftalen underskrevet mellem den dataansvarlige og Debitoor som databehandler.

Vores 'Fortrolighedspolitik' kan til hver en tid genlæses og Databehandleraftalen kan findes under 'Konto' og 'Datasikkerhed' på Debitoor kontoen.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.