Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
EAN-faktura

EAN-faktura - Hvad er en EAN-faktura?

En EAN-faktura er en faktura, der sendes, når virksomheder handler med det offentlige.

Send en faktura direkte i Debitoors online faktureringsprogram. Prøv Debitoor gratis i 7 dage.

Hvis man skal handle med en offentlig institution såsom en kommune, kan man ikke nøjes med at sende en almindelig faktura. Ved handel med det offentlige skal en EAN-faktura sendes.

En EAN-faktura adskiller sig fra en almindelig faktura på to områder:

  1. En EAN-faktura indeholder et EAN-nummer på 13 cifre
  2. En EAN-faktura sendes igennem nogle elektroniske tekststrenge som også kaldes 'OIOUBL'-format

Hvordan laver man en EAN-faktura?

Der er flere måder at lave og sende en EAN-faktura på, men den mest udbredte måde er at gøre det via Virksomhedsstyrelsens hjemmeside. For at kunne sende en EAN-faktura via Erhvervsstyrelsen, skal man have sit NemId klar.

Sådan sender du en EAN-faktura på virk.dk:

  1. Log ind med NemId på Virk.dk
  2. Opret en faktura eller en kreditnota
  3. Indtast modtagerens EAN-nummer
  4. Indtast leverandøroplysninger
  5. Godkend og send fakturaen eller kreditnotaen

Efterfølgende kan man som virksomhed vælge at gemme eller udskrive EAN-fakturaen, men den sendes også til ens mailadresse.

Det er muligt at finde virksomheders EAN-nummer i NemHandelsregistret. Det er det pågældende EAN-nummer, der identificerer hvem fakturaen er til.

Send og modtag EAN-faktura som privat virksomhed

På trods af at EAN-faktura er udarbejdet til det offentlige, har private virksomheder også mulighed for at benytte sig af EAN-fakturaer. For at kunne sende og modtage EAN-fakturaer skal virksomheden registrere sig i NemHandelsregistret, hvorefter virksomheden vil få tildelt et EAN-nummer.

For at modtage EAN-fakturaer som privat virksomhed skal man oprette sig som bruger i et system, hvorigennem OIOUBL-formatet benyttes. Det er nemlig ikke alle økonomiske systemer, der tillader dette format.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.