Få 25% rabat på alle planer det første år, når du køber et abonnement inden 27. september 2020.

Brug rabatkoden:SEPTEMBER20

Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Enkeltmandsvirksomhed

Enkeltmandsvirksomhed - Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhed, som kun har én ejer.

Der er flere virksomhedstyper man kan vælge, når man vil starte en virksomhed, og typen enkeltmandsvirksomhed er én af dem.

Enkeltmandsvirksomheder har ikke noget kapitalkrav, ejeren hæfter personligt og ejeren træffer alle beslutninger. Virksomhedsformen er meget udbredt i Danmark, og der er pt. 275.000 enkeltmandsvirksomheder.

Opret enkeltmandsvirksomhed og få CVR-nummer

Når en enkeltmandsvirksomhed skal startes er det vigtigt, at virksomheden bliver registreret. Efter at virksomheden er registreret, får virksomheden et CVR-nummer, og virksomheden kan begynde at handle med kunder.

Det er forholdsvist enkelt at oprette en enkeltmandsvirksomhed, hvilket også er en af grundende til, at der findes så mange af dem i Danmark. En enkeltmandsvirksomhed oprettes på følgende måde:

  1. Gå på Virksomhedsstyrelsens hjemmeside og klik på 'Start'
  2. Log ind med dit private NemId
  3. Godkendt betingelserne
  4. Vælg nu 'Enkeltmandsvirksomhed' som virksomhedsform
  5. Forsæt med at udfylde oplysninger såsom navn, adresse og branche
  6. Godkend og klik på 'Ok' - du er nu virksomhedsejer!

Oprettelsen af en enkeltmandsvirksomhed er gratis.

Løn til sig selv i en enkeltmandsvirksomhed

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed er det en selvfølge, at ejeren på et tidspunkt gerne vil trække løn ud til sig selv. Lønnen i en enkeltmandsvirksomhed er anderledes i forhold til de andre virksomhedsformer.

I en enkeltmandsvirksomhed bliver overskuddet anset for at være ejerens løn. Det vil samtidig sige, at hvis virksomheden ikke generer et overskud, kan ejeren ikke få løn. Modsat andre virksomhedsformer skal ejeren heller ikke lave en lønseddel til sig selv.

Det overskud, der trækkes ud af virksomheden som løn, skal der naturligvis betales skat af. Overskuddet skal ses på som helt almindelig løn, og der skal derfor trækkes skat fra.

I den forbindelse er det vigtigt at udfylde forskudsopgørelsen ud fra, hvor stort et overskud der forventes i virksomheden i det kommende år.

Skat i enkeltmandsvirksomheder

Der skal, i en enkeltmandsvirksomhed, betales skat af det genererede overskud. I starten af året skal ejeren udfylde en forskudsopgørelse, hvor ejeren skal gætte på, hvor stor et overskud virksomheden vil lave det kommende regnskabsår.

Nogen erhvervsdrivende har et lønmodtagerjob ved siden af deres enkeltmandsvirksomhed. I så fald betales der A-skat af indkomsten fra lønmodtager jobbet, og B-skat af profitten i virksomheden. A-skat indberetter arbejdsgiveren automatisk. B-skatten betales af 10 rater i alle måneder, undtagen juni og december. Betaling finder sted den 20. I måneden, og det sker oftest via Betalingsservice.

Da tingene i en virksomhed ændrer sig løbende, er det også vigtigt at rette i sin forskudsopgørelse løbende. Det er en gode ide at rette i sin forskudsopgørelse, når virksomheden eksempelvis får eller mister kunder, og indtjeningen hermed påvirkes. Man skal også huske at ændre i den, hvis man eksempelvis siger sit lønmodtagerjob op.

Ved afslutningen af regnskabsåret laver Skat en årsopgørelse, hvor virksomheden kan se, om de skal betale mere eller mindre i skat, end hvad ejeren formodede.

Hæftelse enkeltmandsvirksomhed

I en enkeltmandsvirksomhed hæfter ejeren personligt. Det vil sige, at hvis virksomheden går konkurs, hæfter ejeren selv for det tabte.

Kreditorerne kan altså kræve at få tilbagebetaling fra ejeren og har mulighed for at tage ejerens aktiver. Det kan hermed have en personlig økonomisk konsekvens, for ejeren, hvis virksomheden går konkurs.

Bogføring i en enkeltmandsvirksomhed

Enkeltmandsvirksomheder er omfattet af bogføringsloven, og man skal hermed bogføre indtægter og udgifter løbende, også bedre kendt som bilag. Der er ingen krav til en revisor, men hvis man er usikker på bogføring, er det en god ide at få hjælp til det.

Hvis virksomheden har en omsætning på mere end 300.000 kr., skal der hvert år indberettes et skatteregnskab til Skat. Hvis man har en omsætning på mindre, kan ejeren nøjes med at lave en udvidet selvangivelse, og sende den til SKAT. Indberetningen til Skat sker senest 5 måneder efter endt regnskabsår.

Regnskabsprogram til enkeltmandsvirksomheder

Det er vigtigt i alle virksomheder, at der er styr på regnskabet. Inden for de sidste par år er det blevet mere og mere udbredt, at enkeltmandsvirksomheder benytter regnskabsprogrammer til at styre deres regnskab.

Et af de regnskabsprogrammer der er på markedet, og som passer perfekt til enkeltmandsvirksomheder, er Debitoor regnskabsprogram. Debitoor tilbyder en lang række funktioner såsom:

  • Opret faktura: Send en faktura let og hurtigt både fra mobil og web med en nem og intuitiv fakturaskabelon
  • Upload bilag: Match hver post med et bilag nemt og hurtigt
  • Regnskab på farten: Regnskabet ligger i skyen, hvilket gør det muligt at tilgå regnskabet lige meget, hvor ejeren befinder sig
  • Rapporter: Få adgang til balanceopgørelse, resultatopgørelse og momsrapport med få klik