Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Faktura

Faktura - Hvad er en faktura?

En faktura er et økonomisk dokument, som sælger sender til køber, ved salg af en vare eller ydelse. Fakturaens funktion er at opkræve penge fra en køber, og fakturaen bliver brugt som bilag i både købers og sælgers regnskab. En faktura bliver også ofte kaldt en regning.

Med Debitoor regnskabsprogram kan du lave flotte, professionelle fakturaer på under 1 minut og sende dem til dine kunder. Start din 7-dages gratis prøveperiode nu og få et overblik over, hvad en faktura skal indeholde.

En faktura er et økonomisk dokument, der beskriver betingelser for et salg og opkræver betaling for en vare eller ydelse, som sælger leverer til køber. Fakturaen oplyser om antal, pris og betalingsbetingelser. Hvis en faktura sendes elektronisk hedder det en elektronisk fakura.

Hvilke krav er der til en fakturas indhold?

Der er en række grundlæggende krav til indholdet på en faktura, som du skal overholde, for at fakturere korrekt.

For det første skal både sælger og køber have en kopi af den samme faktura. En faktura fungerer nemlig som dokumentation i sælgers og købers respektive regnskab. Dernæst skal en faktura indeholde et fakturanummer.

Fakturanummeret skal være fortløbende, og det er strafbart ikke at holde orden i sine fakturanumre, da en faktura fungerer som bilag i virksomhedens regnskab. Derfor skal der være orden i fakturanumre for at sikre kronologisk og lovmæssig fakturering.

Derudover skal en faktura også indeholde:

 • Fakturadato
 • Forfaldsdato
 • Købers navn og adresse
 • Sælgers navn, adresse og CVR-nummer
 • Beskrivelse af vare(r), antal, pris og betalingsbetingelser
 • Momsbeløbets størrelse
 • Valuta

Alle ovenstående krav til fakturaen er indbygget i Debitoors fakturaskabelon. Og da der ikke er nogle krav til, hvordan en faktura skal se ud, har du rig mulighed for at sætte din faktura op, som du ønsker, så din faktura repræsenterer din virksomhed bedst muligt.

Hvorfor er fakturering vigtigt?

En faktura er det vigtigste dokument, når et salg foretages, og fakturaen fungerer også som kvittering for selvsamme salg. Derudover fungerer en faktura også som en bindende aftale for et salg. Modsat bliver fakturaer ikke kun brugt til at holde styr på indtægter og udgifter, fakturaer kan nemlig også bruges i forbindelse med at sende rykkere som opfølgning på manglende betaling.

I andre tilfælde kan din virksomhed få brug for at udstede en proformafaktura. En proformafaktura bliver udstedt til kunden, hvis man endnu ikke kender alle detaljer om det forestående salg. På den måde kan en proformafaktura eksempelvis fungere som dokumentation for en forudbetaling eller endnu uleverede varer eller ydelser.

Det er dog vigtigt at notere sig, at en proformafaktura ikke fungerer som en reel faktura, hvorfor man ikke bogfører en proformafaktura. Samtidig er køber heller ikke forpligtet til at betale en proformafaktura.

Hvordan laver man en faktura i Debitoor?

Debitoor faktureringsprogram er et regnskabsprogram lavet til små virksomheder, iværksættere og freelancere. Her kan du blandt andet ved hjælp af en fakturaskabelon designe din helt egen faktura, så den repræsenterer din virksomhed.

Sådan laver man en faktura i Debitoor:

 1. Opret gratis prøveperiode
 2. Gå til 'Fakturaer', og klik på 'Ny faktura'
 3. Udfyld fakturaen ved at indtaste dine virksomhedsoplysninger og købers oplysninger
 4. Klik på 'Godkend', og fakturaen er klar til at blive sendt til kunden

Det ser således ud, når du skal udfylde købers oplysninger:

hvordan-sender-man-en-faktura-i-debitoor-faktureringsprogram

Du kan også designe din egen faktura ved at klikke på 'Mere' og dernæst 'Skift design'. Herunder kan du vælge mellem 8 fakturaskabeloner, som du kan tilpasse yderligere, så din faktura på bedst mulig vis repræsenterer din virksomhed.

Fakturering i Debitoor faktureringsprogram

I Debitoor regnskabsprogram kan du lave, designe og sende fakturaer direkte fra din computer, smartphone eller tablet. Vores fakturaskabelon er lige til at gå til, hvilket gør det nemt at lave flotte, professionelle fakturaer med få klik. Tilføj din virksomheds logo og billeder for at specialdesigne din faktura, så den på bedst mulig vis repræsenterer din virksomhed.