Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Firmabil

Firmabil - Hvad er en firmabil?

En firmabil er en bil, som en ansat får stillet til rådighed af arbejdsgiveren.

Du kan oprette alle dine udgifter og indtægter i Debitoor regnskabsprogram. Prøv gratis i 7 dage.

En firmabil bliver ofte stillet til rådighed, hvis den ansatte er afhængig af en bil i arbejdstiden.

Kan det betale sig at have firmabil?

Det kan være rigtig svært at svare på, om det kan betale sig at have firmabil, da det afhænger af mange ting. For det første afhænger det af, hvor meget du har tænkt dig at køre i det private.

Derudover skal man også regne på, om det bedre kan betale sig at stille sin egen bil til rådighed i arbejdstiden. Hvis man gør det får man tilbagebetalt benzinpenge fra arbejdsgiveren. Du kan også, hvis du kører i din private bil til og fra arbejde, få kørselsfradrag.

Det kan derfor i visse tilfælde betale sig at have firmabil, men i andre situationer kan det bedst betale sig at benytte sin egen private bil.

Hvilke omkostninger til firmabilen betales af virksomheden?

Det gode ved at have firmabil er, at alle udgifter i forbindelse med bilen betaler virksomheden. Det betyder altså, at virksomheden betaler følgende udgifter:

  • Service af bilen
  • Forsikring af bilen
  • Brændstof
  • Reparationer
  • Afgifter
  • Vinterdæk

Derfor giver det god mening at takke ja til en firmabil, hvis der er penge at spare.

Hvordan forholder jeg mig til firmabil som selvstændig?

Hvis du er ejer i en personlig ejet mindre virksomhed har du ikke ret til at anskaffe dig en firmabil. Er du derimod ejer i et anpartsselskab, aktieselskab, iværksætterselskab eller i et interessentskab, fungerer du som almindelig lønmodtager. Du bliver derfor beskattet af firmabilen på lige fod med de andre ansatte.

Som ejer i en enkeltmandsvirksomheds har du selvfølgelig også mulighed for at anskaffe en firmabil, dog er der en del regler i forhold til beskatning. Derfor er det en god ide at kontakte en ekspert eller en revisor, hvis du har spørgsmål angående anskaffelse og beskatning af firmabil.

Hvornår beskattes min firmabil?

Hvis du har mulighed for at gøre brug af din firmabil, uden for arbejdstiden, skal du betale skat af bilen. Det har derfor ingen betydning, om du kører 5.000 km om året eller 45.000 km.

Når du har firmabil, bliver din løn kunstigt forøget. Værdien af fri bil skal skrives ind i forskudsopgørelsen, da det er en øget indtægt.

Du betaler altså skat af bilens værdi samt et miljøtillæg. Din arbejdsgiver skal angive skatten på din årsopgørelse.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.