Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Rykkerprocedure

Rykkerprocedure - Hvad er en rykkerprocedure?

En rykkerprocedure hjælper dig med at få et overblik over, hvornår du bør sende en rykker afsted.

I Debitoor regnskabsprogram kan du nemt og hurtigt oprette og sende en rykker afsted til den kunde, der ikke har betalt sin faktura. Få derudover styr på reglerne for rykkergebyr.

Det mest almindelige, når en faktura ikke er betalt, er at påminde kunden om, at fakturaen ikke er betalt - kunden kan jo have glemt det. Hvis kunden, efter påmindelsen, ikke betaler, kan der sendes op til tre rykkere før, at sagen kan overgå til inkasso.

Det er vigtigt at huske, at der ikke et krav til, at der skal sendes tre rykkere før, at sagen kan overgå til inkasso. Virksomheden kan altså vælge at overdrage sagen til inkasso 10 dage efter, at første rykker er sendt.

Man gør brug af en rykkerprocedure for at sikre sig, at man får betaling for det stykke arbejde, der er solgt og leveret. I sidste ende tvinges kunden til at betale, også selvom det tidligere er blevet undgået eller glemt.

Trin i en rykkerprocedure

For at få et hurtigt overblik, er der 5 trin i en rykkerprocedure, du bør følge:

  1. Faktura sendes til kunde med information om betalingsfrist inden forfaldsdato
  2. Betalingsfristen overskrides, og kunden påmindes om, at betaling mangler
  3. Kunden betaler stadig ikke, og der sendes nu den første rykker
  4. 10 dage er gået, kunden har stadig ikke betalt, og der sendes nu den anden rykker
  5. 10 dage er gået igen, kunden har igen ikke betalt, og der sendes nu den tredje rykker - der påpeges her om, at sagen overgår til inkasso

Som nævnt, er det ikke et krav at sende alle tre rykkere før, at sagen kan overgå til inkasso. Vælger du eksempelvis at give sagen videre til inkasso efter anden rykker, er det vigtigt, at det står i rykkeren. Du skal altså skrive i den anden rykker, at hvis den ikke betales, vil den gå videre til inkasso.

Hvornår må jeg sende en rykker?

Når du udarbejder og sender en faktura, står der også på fakturaen, hvornår der senest skal betales. Den dato hedder forfaldsdato og er altså den dato, hvor pengene senest skal være indbetalt. Sker dette ikke, har kunden ikke overholdt betalingsbetingelserne. Derfor er det altså lige meget, om du har sat betalingen på 7 eller 14 dage - når fristen er overskredet, er du i din gode ret til at sende en rykker.

De fleste sender først en betalingspåmindelse, altså en venlig påmindelse om, at kunden ikke har betalt. Der kommer ikke noget ekstra gebyr for kunden, og den sendes ofte lige efter, at fristen er overskredet. Andre sender en betalingspåmindelse dagen før, hvilket gør det muligt for kunden at betale inden fristen overskrides.

Man skal huske, at alle kan glemme at betale en regning, så derfor er det god stil i første omgang at minde kunden om, at betaling mangler uden at tilskrive et gebyr, som der ellers normalt gøres i en rykker.

Hvor lang tid må der være mellem hver rykker?

Der må ikke være mindre end 10 dage imellem hver rykker, og når sidste eller tredje rykker er sendt, må der først indberettes til inkasso 10 dage efter, at den er sendt afsted.

Der skal gå 10 dage, da kunden skal have god mulighed for at modtage rykkeren og foretage betalingen. Igen til slut skal kunden vide i god tid, at sagen snart overgår til inkasso.

Hvor stort må gebyret være på rykkerne?

Det er en regel, at når der sendes en rykkere fra private virksomheder såsom anpartsselskaber og enkeltmandsvirksomheder må rykkergebyret være på maksimalt 100 kr. pr. rykker. Rykkergebyret er fastlagt, og det har altså ingen betydning, om det er et lille eller et større beløb, der mangler betaling for.

Der kan altså i alt opstå et gebyr på 300 kr. for hele rykkerproceduren, da der maksimalt kan sendes 3 rykkere.

Rykkerprocedure i Debitoor

Som bruger i Debitoor faktureringsprogram har du mulighed for at sende op til tre rykkere afsted pr. faktura.

Rykkerprocedure i Debitoor faktureringsprogram

Du opretter en faktura i Debitoor ved at gå igennem disse trin:

  1. Du ser den samlede oversigt over dine fakturaer ved at trykke på "Fakturaer" i værktøjslinjen øverst. Klik på den faktura som ikke har modtaget betaling endnu
  2. Her kan du vælge at klikke på 'Mere' som står oppe i højre hjørne. Der kommer en fold ud menu, og nederst kan du klikke på 'Opret' og så 'Rykker'
  3. Du kan nu se, at der er fire valgmuligheder: Betalingspåmindelse, første rykker, anden rykker og tredje rykker
  4. Du vælger blot den type rykker, der passer, og klikker efterfølgende på "Opret"
  5. Når der er trykket på "Opret", skal du blot trykke på "Send", og så bliver rykkeren sendt afsted mod kunden

Som noget ekstra har du selv mulighed for at vælge, hvad der skal stå i hver af de påmindelserne. Der er allerede skrevet en lille tekst til, men du kan også sagtens selv omformulere denne, hvis du synes, der skal stå noget andet. Du kan se et eksempel på teksten i billedet oven over.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.