Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Selvangivelse

Selvangivelse - Hvad er en selvangivelse?

En selvangivelse er et dokument, som Skattestyrelsen bruger for at udarbejde årsopgørelsen.

Få styr på de tal der skal indgå i selvangivelsen med Debitoor Regnskabsprogram. Prøv programmet gratis i 7 dage.

Alle danskere skal udfylde deres selvangivelse således, at Skattestyrelsen kan beregne, om de skal have penge tilbage i skat eller ej. Meget af selvangivelsen bliver automatisk udfyldt, men det er altid en god ide at tjekke, om oplysningerne er korrekte. Hvis oplysningerne ikke er korrekt udfyldt, kan det ende med, at man i løbet af året betaler for lidt eller for meget i skat.

Ret en selvangivelse

Det er muligt for alle at rette i deres selvangivelse inde på Skats hjemmeside. Ved at logge ind med NemId kan selvangivelsen findes under 'Årsopgørelse', da Skat selv bruger selvangivelse og årsopgørelse som to ord for samme ting.

Inde på selvangivelsen kan man bl.a. rette kørselsfradrag, hvis man har fået længere eller kortere til arbejde. Man kan også rette lån, indkomst eller andre fradrag, der påvirker ens privatøkonomi.

Det er ikke alle felter, man har mulighed for at rette i, da de kan være fastlåst af Skat selv. Har du alligevel ændringer til oplysningerne, er det en god ide at hive fat i Skat alligevel.

Hvad er fristen for selvangivelse?

Fristen for at udfylde sin selvangivelse varierer fra år til år, men også af om man driver en personlig ejet virksomhed eller et selskab.

I år 2020 er fristen for selvangivelsen flyttet til den 1. september, hvor at den før corona lå 1. juli som normalvis er deadline for selvangivelsen. Det er altid vigtigt at holde styr på fristerne til selvangivelsen, da det kan give konsekvenser, hvis tallene ikke bliver indtastet. Det betyder oftest, at der ikke betales den korrekte skat, hvilket kan blive dyrt i sidste ende.

Helt lavpraktisk udfyldes en selvangivelse for netop at betale den rigtige skat, så hvis man eksempelvis ikke udfylder sit kørselsfradrag, vil man få mindre udbetalt, end hvis det felt var blevet udfyldt.

Hvordan laver man selvangivelse som virksomhed?

Hvis man driver en virksomhed, der er personlig ejet (Enkeltmandsvirksomhed, privat mindre ejet virksomhed eller interessentskab) skal man udfylde det, der kaldes for en 'udvidet selvangivelse' eller et 'oplysningsskema'.

I og med at det er en personlig ejet virksomhed, skal man som virksomhedsejer logge ind på Skats hjemmeside med sit personlige NemId. Inde på Skats hjemmeside bør man gå igennem alle felterne, hvilket godt kan virke lidt uoverskueligt til at starte med, men det er givet godt ud!

Det er især vigtigt at få gjort krav på alle de korrekte fradrag, få skrevet den korrekte omsætning og opgivet aktiverne. Hvis du har brug for hjælp, kan det være fordelagtigt at tage fat i Skat, så de kan hjælpe dig på vej.

Alternativt kan du kontakte en revisor eller bogholder, som du via Debitoor kan give adgang til dit regnskab, så du sikrer dig, at personen får al den nødvendige data.

Vi værdsætter dit privatliv

Når du tilgår denne hjemmeside, eller bruger nogen af vores mobile apps, indsamler vi muligvis informationer såsom standard detaljer og identifikationer for at bruge det til marketing eller statistiske formål. Du kan give samtykke til disse formål ved at angive dine preferencer nedenfor. Hvis du foretrækker at fravælge dette, kan du alternativt nægte at give samtykke. Vær venligst opmærksom på at noget information stadig kan blive tilbageholdt af din browser, da det er krævende for, at siden kan fungere.