Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Årsopgørelse

Årsopgørelse - Hvad er en årsopgørelse?

En årsopgørelse er en opgørelse over den skat, der er blevet betalt det sidste år.

Brug Debitoor Regnskabsprogram til at få et godt indblik i din virksomheds finanser, så du kan blive skarp på skat. Prøv programmet gratis i 7 dage.

Det er i årsopgørelsen, at man finder ud af, om man skal have penge tilbage eller ej. For at finde ud af om der skal penge tilbage i skat eller ej, beregner skat dette på baggrund af personens indkomst og fradrag det seneste år.

Hvert år kan alle danskere løbende rette i deres forskudsopgørelse, hvor man prøver at forudse, hvor meget man kommer til at tjene i det kommende år. Årsopgørelsen er således et resultat af, hvor god man har været til at forudse dette, da årsopgørelsen sammenligner den estimerede indkomst og fradrag med den faktiske indkomst og fradrag.

Hvornår kan man se sin årsopgørelse?

Man får adgang til sin årsopgørelse hver år i marts måned. Typisk vil årsopgørelsen blive frigjort i starten af marts måned, men Skat sætter for det meste en dato omkring den 9.-10. eller 11. marts, hvor årsopgørelsen er klar.

Det er sådan, at Skat i januar måned modtager alle de nødvendige oplysninger omkring den enkelte person. De informationer kommer eksempelvis fra arbejdsgivere og banker, hvor personen har fået løn fra og optaget lån hos. I februar måned samler Skat alle informationerne sammen, så de kan lave beregningerne for den enkelte.

Måneden efter i marts bliver årsopgørelsen frigivet. De fleste år har Skat meldt en specifik dato ud, men det sker ofte, at årsopgørelsen bliver klar før tid. Det plejer at være et par dage før den officielle dato, og skat gør det typisk for at fordele det store pres på hjemmesiden.

Kan man ændre eller rette i sin årsopgørelse?

Det er muligt at rette visse oplysninger i sin årsopgørelse, når den bliver frigivet til en. Der vil være en række felter som er låste, hvilket betyder at det er nogle oplysninger, man ikke selv kan rette i.

De låste felter vil typisk være oplysninger, som Skat har fået fra banker i forbindelse med lån. Hvis du har rettelser til sådan et felt, kan du sende en ansøgning til Skat om at få adgang til at rette i feltet.

Langt de fleste fradrag kan man selv rette i, efter at årsopgørelsen er frigivet. Hvis man retter i fradragene, vil årsopgørelsen typisk ændre sig, så man kan se det nye beløb med det samme. Andre gang er der lidt ventetid, da Skat selv skal ind og godkende de ændringer, der er foretaget.

Årsopgørelse fradrag

I og med at Skat skal holde styr på mange af danskernes personlige oplysninger, kan det ske, at de ikke får alle oplysninger med. Derfor bør man altid tjekke alle oplysninger igennem for at sikre, at tallene er korrekt.

Det er særligt fradrag som kan mangle eller være forkerte i årsopgørelsen. Det er typisk fradrag såsom:

  • Kørselsfradrag
  • Håndværkerfradrag
  • Rejsefradrag
  • Rentefradrag på privat gæld
  • Fradrag i forbindelse med donationer til velgørenhed

Ovenstående er nogle af de mest udbredte fradrag i Danmark, og man bør som minimum tjekke sin årsopgørelse for disse fradrag. Fradrag kan gøre et stor udslag på årsopgørelsen, og derfor kan mange ende med at skulle modtage skattepenge i stedet for at skylde skat.

Hvordan tjekker man sin årsopgørelse?

Det er ganske enkelt at tjekke sin årsopgørelse, hvis man blot har en elektronisk enhed og sit NemId klar. Følg disse trin for at tjekke årsopgørelsen:

  1. Log ind på TastSelv med dit personlige NemId
  2. Når du kommer ind på siden, vil du kunne se fanen øverst, der hedder 'Årsopgørelse' - klik på den
  3. Du vil nu kunne se de sidste tre års årsopgørelser og muligheden for at klikke på tidligere år
  4. Du skal vælge det år, du gerne vil se årsopgørelsen for
  5. Hvis du gerne vil rette i årsopgørelsen, skal du klikke på 'Ret årsopgørelsen'
  6. Du kan nu rette i de mulige felter, og det er også her, at du kan kontakte Skat, hvis der mangler nogle oplysninger, som der ikke er mulighed for at rette i

Årsopgørelse for virksomheder og selvstændige

Hvis man ejer en personlig ejet virksomhed (enten en enkeltmandsvirksomhed eller en personlig ejet mindre virksomhed) er virksomhedens økonomi, og ens personlige økonomi, én og samme økonomi på årsopgørelsen.

Det vil altså sige, at den omsætning der er i en virksomhed bliver anset for personens indtægt, og derfor også det beløb, som ejeren skal betale skat af. Det samme gælder alle de fradrag, som gør sig gældende.

Det specielle ved virksomheder og årsopgørelser er, at virksomheder også skal udfylde en selvangivelse. En selvangivelse er der, hvor virksomheder bl.a. angiver, om virksomheden har lavet et overskud eller et underskud det foregående år.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp