Guide til små virksomheder

Dit fakturerings- og regnskabsprogram

Momsrapporten og dens betydning

Momsrapporten er din hjælpende hånd til, når der skal indberettes moms. Sammen med resultatopgørelsen og balanceopgørelsen udgør de tilsammen nogle meget vigtige dele af regnskabet. Derfor vil vi nu fortælle, hvad momsrapporten er, hvad du kan bruge den til og andre vigtige informationer.

Som bruger af Debitoors M- eller L-plan har du adgang til den altid opdaterede momsrapport, der er et uundværligt værktøj, når der skal indberettes moms.

Et billede af momsrapporten der er brugbar i Debitoor

Hvad er en momsrapport?

For helt at forstå, hvad en momsrapport er, er det vigtigt, at man forstår, hvad moms er. Moms er en afgift, der betales til staten, og ingen virksomhed må derfor tjente penge på moms, og derfor skal virksomheder indberette moms.

En momsrapport er i bund og grund en rapport, der viser de transaktioner, der er momspligtige inden for en bestemt perdiode (månedlig, kvartalvis eller halvårlig). Momsrapporten viser, hvor meget moms der enten skal betales eller refunderes fra Skat og hjælper altså med momsafregningen.

Derudover så indeholder momsrapporten den indgående moms, som er den moms, der er pålagt en vare eller ydelse, som din virksomhed køber. Derfor kaldes indgående moms også for købsmoms. Modsat indgående moms og købsmoms er der udgående moms, som er den moms, der er pålagt en vare eller ydelse, som din virksomhed sælger. Denne moms kaldes også for salgsmoms.

En momsrapport opstiller al den indgående moms på én side og al den udgående moms på den anden side. Ved at sammenligne de to tal finder man ud af, om der skyldes moms eller ej.

Hvis virksomheden har mere udgående moms end indgående moms, så skylder virksomheden moms til staten. Modsat hvis virksomheden har mere indgående moms end udgående moms, så har virksomheden moms tilgode.

Hvad kan man bruge en momsrapport til?

En momsrapport bruges til at gøre momsindberetningen nemmere. Det er nemlig sådan, at når der skal indberettes moms, så skal man først angive virksomhedens indgående moms i ét felt, og virksomhedens udgående felt i ét andet felt. Derfor er momsrapporten et godt værktøj til, når der skal indberettes moms.

Momsrapporten opstiller netop de to tal, der skal bruges, når momsen skal indberettes - lige meget om du afregner moms hver måned, hvert kvartal eller hvert halve år. Alt efter hvor meget omsætning din virksomhed har, så er det momsreglerne, der afgør, hvor ofte du skal indberette moms.

Skal alle virksomheder lave en momsrapport?

Det er kun virksomheder, der er momspligtige, der skal indberette moms, og der er derfor også kun momspligtige virksomheder, der skal lave en momsrapport.

Virksomheder, der skal indberette moms, bør derfor også lave en momsrapport, da den er med til at give et præcis billede af, hvor meget indgående- og udgående moms der har været i virksomheden i en pågældende periode. Det er vigtigt, at alle transaktioner, der inkluderer moms, er med i momsrapporten, da der ellers vil blive skabt et misvisende billede.

Hvordan laver man en momsrapport?

I teorien er det ret enkelt at lave en momsrapport, men alt efter hvor mange transaktioner der er momspligtige i din virksomhed, kan det godt tage lang tid at lave momsrapporten manuelt!

Basalt set laver man en momsrapport ved at tage alle de varer eller ydelser, virksomheden har købt, hvor der altså er tale om indgående moms. Alle de transaktioner tager man og ligger momsbeløbene sammen, og her får man så virksomhedens samlede indgående moms. Det samme gør man med de varer eller ydelser, som virksomheden har solgt, og hvor der er udgående moms på. De transaktioner lægger man også sammen.

Det man afslutter med er at tage de to samlede resultater på indgående - og udgående moms og trækker den udgående moms fra den indgående. Differencen mellem den indgående moms og den udgående moms er det tal, som der skyldes i moms.

Som påpeget længere oppe, så skylder virksomheden moms, hvis der er mere udgående moms end indgående. Modsat skal virksomheden betale moms, hvis der er mere indgående moms end udgående.

Automatisk momsrapport i Debitoor

Hos Debitoor arbejder vi på at gøre fakturering og bogføring så nemt og enkelt for alle vores brugere. Derfor har vi naturligvis også gjort det muligt for vores brugere af M- eller L-planen at få adgang til den altid opdaterede momsrapport. Hver gang en indtægt eller udgift med moms registreres i Debitoor Regnskabsprogram, vil momsrapporten blive opdateret.

Sådan ser du din momsrapport:

  1. Log ind på din Debitoor konto
  2. Klik på 'Rapporter' ude i venstre side og klik herefter på 'Moms'
  3. Du kan nu vælge, hvilket år du vil se din momsrapport for, og oppe i hjørnet kan du bestemme, om du vil se momsen månedlig, kvartalsvis eller halvårligt
  4. Hvis du klikker på 'Indtægter', kan du se alle dine momspligtige indtægter for den valgte periode, og hvis du klikker på 'Udgifter', kan du se alle dine momspligtige udgifter for perioden.
  5. Klik på 'Indberet moms' for at se din momsrapport, hvor du kan se din samlede indgående - og udgående moms, samt om du skylder moms eller ej. Det er også her, at du skal markere din moms som indberettet, når det er gjort

Der vil fremgå et positivt beløb, hvis du skal betale moms, og et negativt beløb, hvis du skal have moms tilbage.


Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp