Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Debitor

Debitor - Hvad er en debitor?

En debitor er en person eller virksomhed, der skylder penge væk.

Som bruger af Debitoor kan du oprette alle dine kunder, så du kan se, hvilke af dine kunder der skylder penge til dig.

Ofte vil en debitor også blive omtalt som en kunde, da det i virksomheder oftest vil være kunderne, der er virksomhedens primære debitorer. Kunderne køber et produkt eller en ydelse fra virksomhederne, og derfor skal de også betale for det produkt eller ydelse.

Debitor og kreditor

Modsat en debitor er der en kreditor, som er den person eller virksomhed, der skal modtage pengene fra debitoren. Hvis du driver en virksomhed, vil du være en kreditor over for de kunder, der skal betale dig.

Oftest vil en debitor også blive kaldt for en kunde i daglig tale og en kreditor vil blive kaldt for en virksomhed. Dog kan en virksomhed jo også være en debitor, hvis virksomheden er kunde hos en anden virksomhed og eksempelvis har leverandører.

Personen eller virksomheden der er modtager af en faktura vil være debitoren, og altså den enhed der skylder penge. Personen eller virksomheden der er afsender af en faktura vil være kreditoren, og altså den enhed der opkræver penge.

Opkræv penge fra en debitor

Som virksomhed, og kreditor, er det din opgave at opkræve penge fra dine debitorer. Første step er at du sender en faktura til din kunde, og oftest vil det være sådan, at kunden betaler fakturaen inden for den frist der er givet. Det er nemlig sådan, at der på alle fakturaer skal være en forfaldsdato som er den dato, der angiver, hvornår fakturaen senest skal betales.

Hvis din kunde endnu ikke har betalt fakturaen inden for den angivne forfaldsdato, kan du sende kunden en rykker. Som kreditor har du mulighed for at sende op til 3 rykkere før, at sagen kan overgå til inkasso. Med det sagt har du også mulighed for at sende sagen videre til inkasso før, at du har sendt 3 rykkere.

Debitor Registret

Debitor Registret er et registrer, som dårlige betalere bliver registreret i. Udover Debitor Registret findes der også RKI, som også er et skyldningsregistrer, som man kan blive registreret i, hvis man ikke betaler sine regninger.

I Debitor Registret kan du som virksomhed købe dig adgang, så du kan se, om nogle af dine debitorer er registreret i registret. På den måde kan du undgå at lave en handel med nogle, som du har en mistanke om, kan være dårlige betalere.

Privatpersoner og virksomheder kan blive registreret i Debitor Registret, så det er vigtigt, at du som virksomhed sørger for at overholde dine betalingsfrister, da det ellers kan blive svært for dig at indgå aftaler med andre virksomheder.

Debitor i Debitoor Regnskabsprogram

I Debitoor kan du se alle dine debitorer og kunder ét sted, så du nemt kan se, hvem har betalt, og hvem har ikke betalt. For at finde dine debitorer i Debitoor skal du gøre følgende:

  1. Log ind på din Debitoor profil
  2. Klik på 'Kontakter' ude i venstre side og vælg herefter 'Kunder'
  3. Du kan nu se en liste over alle dine kunder
  4. Når du klikker på en kunde, vil du komme ind på alle de fakturaer, der er blevet sendt til kunden.

I fakturaoversigten vil alle fakturaer, der er betalt være markeret i grønt, og alle dem der ikke er betalt vil være markeret i rødt. På den måde kan du nemt se, hvilke fakturaer der ikke er betalt. Denne oversigt bliver også kaldet debitorkartotek.

Et billede af Debitoors debitor oversigt

Oppe øverst på den enkelte kundes side kan du downloade et kontoudtog, som du kan sende til kunden. Du kan vælge, hvilken periode kontoudtoget skal dække over, og så kan du sende kontoudtoget til kunden, så kunden kan se, hvor meget de skylder dig.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp