Finansår - Hvad er et finansår?
Et finansår er den 12-måneders periode, hvor finansloven gælder.
Virksomheder kan styre deres regnskab og fakturering direkte i Debitoor. Prøv det gratis i 7 dage.
Finansåret løber fra 1. januar til 31. december, og det er den periode, hvor de offentlige udarbejder deres regnskab for. Før 1979 har finansåret ligget forskudt i året, så det startede 1. april og sluttede 31. marts året efter. Det blev ændret, så finansåret har fulgt kalenderåret siden 1979.
Hvad er forskellen på finansår og regnskabsår?
Som virksomhed skal man vælge den periode, som man ønsker at udarbejde sit regnskab for. Den periode kaldes for et regnskabsår. Virksomheder der ikke er underlagt finansloven af det offentlige, kan selv bestemme hvordan de vil have deres regnskabsår.
Det kan nemlig for nogle virksomheder være en fordel at køre med forskudt regnskabsår. Nogle virksomheder har nemlig allermest travlt i slutningen af året i december måned, og derfor kan det være stressende for virksomheden, hvis de også skal afslutte deres regnskab der. I sådan et tilfælde kan virksomheden have fordel ved at køre et forskudt regnskabsår, der eksempelvis skal afsluttes i foråret.
Derimod må offentlige virksomheder, der er underlagt finansloven ikke selv bestemme deres regnskabsår - derfor følger de finansåret som er det offentliges svar på regnskabsår.
Hvad er en finanslov?
I og med at finansåret er underlagt af finansloven, er det godt at forklare, hvad finansloven er, og hvad den indebærer. Kort sagt er finansloven det budget, som politikerne fastlægger for Danmark inden for et givet år (finansår).
Basalt set tager man alle de penge, som den danske statskasse har, og så skal de penge fordeles ud på alle de udgifter, som den danske stat skal betale. Dog er sagen meget mere kompliceret, da der er utallige områder, som finansloven skal fordele penge til.
Det er også finansloven, der kan være med til at hæve eller sænke skatter, der er med til at påvirke, hvor mange penge der er til at betale de udgifter.
Kan man ændre finansåret?
Det er ikke muligt at ændre finansåret, da perioden er bestemt af politikerne, der sidder og arbejder med finansloven. Grunden til at alle offentlige virksomheder skal have samme "regnskabsår" er, at så er det nemmere ift. budgettet.
Hvis alle offentlige virksomheder havde forskellige regnskabsår, så ville det være svært at fordele pengene blandt dem. Det er simpelthen for nemmere at kunne fordele pengene og styre finansbudgettet, at man ikke kan ændre finansåret.