Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Regnskab

Regnskab - Hvad er et regnskab?

Et regnskab giver et overblik over virksomhedens økonomi samt indtægter og udgifter.

Kom godt fra start med Debitoor online regnskabsprogram og lær hvordan, at regnskab og fakturering kan blive meget nemmere.

Det er vigtigt for virksomheder, at de laver regnskab, da de på den måde kan se, hvilke penge der strømmer ind og ud af virksomheden. For at drive en succesfuld virksomhed skal virksomheden gerne lave et overskud, men for at finde ud af om der er et overskud, er det vigtigt at kende til tallene.

Hvad indeholder et regnskab?

Et regnskab indeholder som sagt alle de indtægter og udgifter, der er i virksomheden. I et regnskab opstiller man derfor to rapporter, der undersøger dette:

  1. Resultatopgørelse: Viser om virksomheden har formået at tjene penge eller ej for den pågældende periode
  2. Balanceopgørelse: Viser hvilke aktiver virksomheden har, og hvordan de aktiver er finansieret

Alt efter hvilken virksomhed man driver er der forskellige krav til, hvad regnskabet skal indeholde. Små virksomheder har færre krav til, hvad regnskabet skal indeholde, og hvor ofte regnskabet skal aflægges. Kravene til regnskab afhænger af hvilken regnskabsklasse, virksomheden tilhører.

Selvom det eksempelvis ikke er lovpligtigt for enkeltmandsvirksomheder at udarbejde hverken en resultatopgørelse eller en balanceopgørelse i regnskabet, kan det være klogt at få et godt indblik i virksomhedens økonomi alligevel.

I hvilken periode fører man regnskab?

Man fører regnskab over en 12-måneders periode, og den periode er også kendt som regnskabsår. Virksomheder kan i teorien selv bestemme, hvordan de lægger deres regnskabsår, men det ses oftest, at regnskabsåret starter 1. januar og slutter 31. december.

Dog kan det være en fordel at have et forskudt regnskabsår, hvis man driver en virksomhed, der har ekstra travlt, når regnskabet skal afsluttes. Eksempelvis kan virksomheder, der sælger meget i december med fordel rykker deres regnskabsår, så det først afsluttes hen af foråret.

Har alle virksomheder regnskabspligt?

Alle registrerede virksomheder i Danmark skal føre regnskab. Her er det ligegyldigt, om der er tale om en lille eller en stor virksomhed. Grunden til at alle virksomheder skal føre regnskab er, at Skattestyrelsen skal vide, hvor meget skat de skal opkræve i skat fra den pågældende virksomhed.

Virksomhederne har derfor pligt til at få udarbejdet et regnskab, men der er intet krav til, at man selv skal gøre det i virksomheden, eller om man kan betale en revisor eller bogholder til at gøre det. Det vigtigste er blot, at det bliver gjort!

Hvilke krav er der til regnskaber?

Der er ikke krav til, hvordan man skal udarbejde sit regnskab, men blot til hvad det skal indeholde - som beskrevet længere oppe. Virksomheden kan derfor vælge at udarbejde regnskabet på den måde, de ønsker.

Ofte har de store virksomheder såsom Mærsk og Novo Nordisk deres egne regnskabsprogrammer til at føre regnskab i, hvor mindre virksomheder bruger programmerede regnskabsprogrammer, der opfylder deres behov. De fleste regnskabsprogrammer giver også muligheden for at sende fakturaer, så alt kan samles ét sted.

Det er også muligt at lave sit regnskab i hånden eller i Excel, hvilket er mere tidskrævende, end hvis man bruger et regnskabsprogram.

Det er lovpligtigt, at når regnskabet udarbejdes, at man gemmer alle bilag fra de sidste fem regnskabsår. Det gælder altså alle fakturaer, kvitteringer eller et tredje dokument. Det er nemmest at opbevare disse på computeren i stedet for at have bunkevis af dokumenter liggende i alle de år.

Hvor kan man se regnskaber for virksomheder?

I Danmark er det muligt at finde regnskaberne for alle virksomheder, der har et dansk CVR-nummer. For at finde regnskab for en bestemt virksomhed skal man gå ind på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Her er det blot at indtaste noget information om den pågældende virksomhed i søgefeltet, og så vil al relevant information dukke op. De fleste regnskaber ligger online, men der kan være enkelte undtagelser, hvis du leder efter et ældre regnskab.

Hvordan indberetter man regnskab?

Alle virksomheder skal indberette deres årsregnskab senest fem måneder efter endt regnskabsår. Hvis regnskabet ikke er indberettet der, vil der gå otte ekstra dage, hvor man får en chance til. Går disse otte ekstra dage også, så vil man få en bøde, og i værste fald kan det ende med en tvangsopløsning af virksomheden.

Regnskabet skal indberettes på Erhvervsstyrelsens indberetningsportal. Her skal ejeren af virksomheden, eller en medarbejder der er berettiget, udfylde formularen.

Grønt regnskab og etisk regnskab

Tilbage i 1995 lavede Miljø- og fødevarestyrelsen en lov om at indføre grønne regnskaber. Formålet med lovgivningen var at gøre virksomhedernes miljømæssige arbejde transparent, samt inspirere virksomheder til at arbejde mere målrettet med miljøet. De grønne regnskaber blev dog afskaffet i 2014.

Etisk regnskab er valgfrit for virksomheder, da det er et regnskab, der fokuserer mere på de værdier, som virksomheden har. Det er en måde for virksomheder at brande sig selv over for deres kunder ved at fremstille sig på en bestemt måde - eksempelvis i forhold til miljø.

Regnskab på engelsk

Normalvis laver danske virksomheder deres regnskaber på dansk, men man kan også lave sit regnskab på engelsk i stedet. På engelsk hedder regnskab financial accounting eller blot accounting.

Debitoor og regnskab

Små og mellemstore virksomheder kan med fordel udarbejde deres regnskab i et regnskabsprogram som Debitoor. Både resultatopgørelsen og balanceopgørelsen bliver opdateret løbende i takt med, at der kommer penge ind og ud af virksomheden.

Udover at kunne lave sit regnskab i Debitoor fungerer Debitoor også som et faktureringsprogram, så det er muligt at sende en faktura og et tilbud direkte til kunderne.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp