Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Profit

Profit - Hvad er en profit?

En profit er det tal, som viser, hvor meget virksomheden har tjent.

Det er vigtigt at bogføre alle indtægter og udgifter, så du kan følge med i, om din virksomhed har profit eller ej. Prøv Debitoor Regnskabsprogram gratis i 7 dage.

Oftest kaldes profitten i en virksomhed også for overskud eller fortjeneste. Alle tre ord er en positiv ting for en virksomhed, da det betyder at virksomheden har formået at have flere indtægter end udgifter.

Hvordan finder jeg profitten?

Profitten er som sagt forholdet mellem dine indtægter på den ene side og udgifter på den anden. Udgifter bliver også kaldt for omkostninger. Du finder profitten ved at lave følgende udregning:

Omsætning - Omkostninger = Profit

Så har du altså en omsætning på 500.000 kr. og du samtidig har omkostninger for 350.000 kr., har du altså en profit på 150.000 kr.

Hvordan bruges profitten bedst muligt?

Det er rigtig godt at have skabt profit i virksomheden, da det ekstra rådighedsbeløb kan gøre stor forskel. En god ide er, at se på, om der er noget gæld i virksomheden. Det kan være, at der er leverandørgæld, eller et lån, der skal betales tilbage.

Hvis profitten ikke bruges til dette, kan det også med fornuft investeres i virksomheden. Det kan være, at en ny og bedre maskine vil optimere produktionen, og på lang sigt indbringe en større indtægt. Det kan også være, at der mangler nyt udstyr, hvis det gamle er slidt.

I andre tilfælde bliver profitten brugt til at glæde medarbejdere med en ekstra bonus, eller hvis du er ejer i en enkeltmandsvirksomhed er profitten din løn, så du kan gøre med den, hvad du vil.

Skal der betales skat af profit?

Lige meget hvilken virksomhedsform der er tale om, vil profitten altid være skattepligtig. Som ejer i en enkeltmandsvirksomhed anses profitten som din løn, og som du allerede ved, så betaler man altid skat af sin løn.

Derfor skal du som ejer, af en enkeltmandsvirksomhed, indberette profitten i din forskudsopgørelse, så skat kan se, hvor meget løn, der er trukket ud til dig selv.

I et anpartsselskab, aktieselskab, interessentskab eller iværksætterselskab (OBS: Iværksætterselskaber afskaffes 15. oktober 2021) er profitten også skattepligtig. I de selskaber betales der er en selskabsskat på 22%.

Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål omkring beskatning af egen virksomhed, kan du med fordel række ud til en revisor, som i de fleste tilfælde kan hjælpe dig.

Debitoor og profit

For at finde sin profit er det vigtigt at registrere alle sine indtægter og udgifter. I Debitoor regnskabsprogram kan du nemt og hurtigt oprette dem, og endda gøre det direkte fra din telefon.

Du kan løbende holde styr på din profit, da Debitoors program hele tiden holder sig opdateret. Så slipper du for at skulle regne profitten ud en gang imellem, og du kan derfor altid se, om din virksomhed skaber profit eller underskud.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp