Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Fremmedkapital

Fremmedkapital - Hvad er fremmedkapital?

Fremmedkapital dækker over den værdi, der er skudt i virksomheden udefra.

Hold styr på fremmedkapitalen med Debitoors Regnskabsprogram, så ved du altid, hvordan aktiverne er finansieret. Prøv gratis i 7 dage.

Når nye virksomheder starter op er det oftest sådan, at der er brug for kapital for at kunne komme i gang. Mange selvstændige har typisk sparet op gennem årene, så de har haft en nogenlunde egenkapital at starte ud fra. For nogle selvstændige er denne kapital nok, men for andre er der brug for penge udefra - altså fremmedkapital.

Hvor kommer fremmedkapitalen fra?

Fremmedkapitalen kendetegnes ved at være kapital, der ikke kommer fra virksomheden selv. Det kan eksempelvis være lån fra banken eller andre realkreditinstitutter, der udgør en virksomheds fremmedkapital. I visse tilfælde har virksomheden også en kassekredit i banken, som også er en fremmedkapital.

Det er ikke kun i opstarten af virksomheden, at fremmedkapital kan være med til at sikre virksomheden. Undervejs kan der opstå finansielle problemer som gør, at virksomheden er nødt til at få kapital udefra. Der er også tilfælde, hvor fremmedkapital bruges til at investere i nye maskiner til virksomheden. Derfor er det ikke altid dårligt, når fremmedkapital bliver brugt.

Hvad er fremmedkapitalens forrentning?

Man taler om fremmedkapitalens forrentning, når virksomheden vil se, hvor meget der er blevet betalt for at kunne låne fremmedkapitalen. Overordnet set bliver fremmedkapitalen delt op i to dele alt efter, hvor lang tid virksomheden har til at betale gælden/lånet tilbage:

  1. Kortfristede gældsforpligtelser
  2. Langfristede gældsforpligtelser

Hvis et lån skal betales inden for et år, kategoriseres fremmedkapitalen som en kortfristet fremmedkapital, og hvis det skal betales om 1 år eller længere, kategoriseres fremmedkapitalen som en langfristet fremmedkapital.

Oftest er det sådan, at kortfristede gældsforpligtelser er mindre beløb, hvor at langfristede beløb er større beløb. Det er vigtigt for virksomheden at holde styr på, hvilken fremmedkapital der skal betales tilbage og hvornår.

Beregn forrentningen af fremmedkapitalen

Virksomheder kan ofte være interesseret i at udregne fremmedkapitalens forrentning. For at kunne foretage udregningen skal man have styr på to ting: finansielle omkostninger og gennemsnitlig gæld (fremmedkapital).

Finansielle omkostninger er posteringer, der kan kobles på finansielle indtægter og finansielle udgifter. Det kan eksempelvis være gebyrer, renter eller forskelle i valutaen. De finansielle omkostninger bliver også kaldt for finansielle poster. Den gennemsnitlige gæld er blot den mængde penge, der er lånt udefra.

Fremmedkapital forrentning formel

For at udregne forrentningen af fremmedkapitalen skal følgende formel bruges:

Fremmedkapitalens forrentning = Finansielle omkostninger x 100 / Gennemsnitlig gæld (fremmedkapital)

Lad os antage at en virksomhed har finansielle omkostninger for 1.000 kr., og at de samtidig har en gennemsnitlig gæld på 75.000 kr. Så lyder beregningen af fremmedkapitalens forrentning: 1.000 x 100/75.000 = 1,33 %.

Det betyder, at virksomheden har en forrenting af fremmedkapital, der er 1,33%, og at fremmedkapitalen derfor har kostet dem 1,33% af den samlede pris for lånet. Virksomheder ønsker en så lav forrentning som muligt, da en lav forrentning giver udtryk for, at prisen på lånet har været lavt.

Fordele og ulemper ved fremmedkapital

Det kan ofte være en fordel for virksomheder at få fremmedkapital ind i virksomheden, hvis virksomheden ønsker at videreudvikle virksomheden og eksempelvis anskaffe nye produktionsmaskiner. Fremmedkapital er også det, der kan redde en virksomhed, hvis der pludselig kommer uventede udgifter. Med andre ord kan fremmedkapital redde en virksomhed i flere tilfælde.

Med det sagt kan der også være ulemper ved fremmedkapital, da virksomheden jo går ud og låner kapital fra andre og hermed stifter gæld. Ulempen kan opstå, når lånet bliver for dyrt, og hvis fremmedkapitalens forrentning er alt for høj. Fremmedkapitalen skal være forholdsvis billig for virksomheden, hvis det ikke skal gå hen og blive en stor ulempe for virksomheden.

Hvis man har fremmedkapital i virksomheden, er det også det lån, der skal betales tilbage før, at der betales tilbage til interne partnere. Det kan blive et problem, hvis virksomheden kommer i finansielle problemer, da ejerne derfor kan miste flere penge.

Hvad er forskellen på egenkapital og fremmedkapital?

Den helt grundlæggende forskel på egenkapital og fremmedkapital er, at egenkapital er kapital, der bliver skabt inden for virksomheden, hvor der modsat er fremmedkapitalen, der er kapital, der kommer udefra. Fremmedkapitalen kommer ofte fra banker, realkreditinstituter eller andre leverandører.

Virksomheder har frit valg, om de vil lave en finansiering med egenkapital eller fremmedkapital. Dog er der nogle virksomhedsformer, der har krav til egenkapital i starten. Eksempelvis kræver det 40.000 kr. for at starte et anpartsselskab. Efter opstarten kan det være nødvendigt for virksomheden at anskaffe fremmedkapital for at få rigtig skub i virksomheden.

Egenkapital og fremmedkapitalen dækker altså over to former for kapital, men ved begge kapitaler er det muligt at beregne forrentningen.

Fremmedkapital på engelsk

Det er langt fra altid, at regnskaber er udarbejdet på dansk, da det afhænger af, hvor den pågældende virksomhed er placeret. For at finde fremmedkapitalen på engelsk skal man lede efter ordet: 'foreign capital'.

Debitoor og fremmedkapital

For at holde styr på fremmedkapitalen er det en god ide at tage fat i balanceopgørelsen. På balanceopgørelsen kan virksomheden se, hvordan aktiverne er blevet finansieret. Her kan virksomheden se, hvor stor en del af deres aktiver, der er blevet finansieret af kapital udefra.

I Debitoor kan S-, M- og L-brugere til hver en tid se, hvor meget fremmedkapital der er i virksomheden, da de har adgang til en balanceopgørelse. Balanceopgørelsen bliver automatisk opdateret hver gang, at et aktiv eller passiv bliver registreret. Se balanceopgørelsen og fremmedkapitalen ved at følge disse trin:

  1. Log ind på din Debitoor konto
  2. Vælg 'Rapporter' ude i venstre side
  3. Vælg 'Balance'
  4. Virksomhedens balanceopgørelse kan nu ses
Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp