Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Internt regnskab

Internt regnskab - Hvad er internt regnskab?

Et internt regnskab er et regnskab, der er til internt brug i virksomheden.

Virksomheder skal udarbejde et regnskab hvert år. Små og mellemstore virksomheder kan med fordel udarbejde deres regnskaber i et online regnskabsprogram som Debitoor, hvor man kan få de første 7 dage gratis.

Som navnet foreligger bruges et internt regnskab kun til internt brug, og derfor udarbejdes det kun for virksomhedens egen skyld.

Selvom langt de fleste danske virksomheder har bogføringspligt, er der ingen regel om, at virksomheden skal udarbejde et internt regnskab. Det er ene og alene op til virksomheden selv, om de har lyst til det.

Hvorfor er det en god ide at udarbejde et internt regnskab?

Selvom internt regnskab ikke er en pligt for virksomhederne, kan det alligevel være en god ide at udarbejde et internt regnskab. Formålet med et internt regnskab er, at virksomheden løbende kan holde øje med, om virksomheden klarer sig godt økonomisk eller ej.

På den måde kan virksomheden nå at rette op på fejl, der uden det interne regnskab først ville være opdaget, når det "rigtige regnskab" ville have været færdig udarbejdet.

Oftest har virksomheden et budget for, hvor meget der skal omsættes for det kommende år. Ved internt regnskab kan virksomheden hurtigt se, om de er med på årets tal, eller om de skal til at løbe hurtigere for at nå budgettet.

Hvad indeholder et internt regnskab?

I og med at der ikke er pligt om at udarbejde et internt regnskab, er der heller ingen krav til, hvad et internt regnskab skal indeholde. Hver enkelt virksomhed bestemmer derfor selv, hvad de vil have med i deres interne regnskab. Der er nemlig dele, som nogle virksomheder kan drage fordel af at have med i deres interne regnskaber, og der er andre dele, hvor det er mindre fordelagtigt.

På trods af at der ikke er krav til, hvad det interne regnskab skal indeholde, så er der alligevel dele, som et internt regnskab ofte indeholder. De to mest udbredte dele i et internt regnskab er:

  1. Omkostningsregnskab
  2. Ledelsesregnskab

Hvad er et omkostningsregnskab?

Et omkostningsregnskab er et regnskab over, hvordan de forskellige ressourcer er blevet brugt i virksomheden indtil videre. I et omkostningsregnskab lister man ressourcerne op i mængder, men også hvad det har kostet virksomheden i kroner og ører.

Omkostningsregnskabet har som formål at give ejerne et indblik i, hvilke omkostninger de har i forbindelse med virksomhedens drift. De kan på den måde gennemgå omkostningsregnskabet for at se, hvor de eventuelt kan spare, eller hvor de har mulighed for at bruge flere penge.

Hvad er et ledelsesregnskab?

Et ledelsesregnskab er et regnskab, hvor ledelsen udarbejder forskellige analyser. Med ledelsesregnskabet er ønsket at finde ud af, om budgetterne bliver overholdt. Derudover er der særligt fokus på at holde øje med, om de forskellige varer tjener penge ind til virksomheden, eller om der er produkter, der bør udgå.

Internt regnskab og eksternt regnskab

Ligesom der findes et internt regnskab, findes der også et eksternt regnskab. Det eksterne regnskab er også det, der blot kaldes for det almindelige regnskab, da det er det, der fremlægges hver år, hvis virksomheden har pligt til det.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp