Alle opslag

Brexit konsekvenser for Danmark

I denne artikel kan virksomheder blive klogere på, hvad næste skridt for Brexit er, og hvordan man bør forholde sig til de ændringer, der kommer i fremtiden.

Billede af London oppefra som er med i Brexit

Den 31. januar kl. 23.00, lokal britisk tid, forlod Storbritannien EU. Tilbage i 2016 stemte den britiske befolkning 'ja' til at forlade EU, og Storbritannien meldte officielt deres exit den 29. marts 2017.

Brexit er en realitet - hvad nu?

Storbritannien har officielt forladt EU, men det betyder ikke, at der er kommet ændringer natten over. Der er ligenu en overgangsperiode i gang, hvor Storbritannien ikke længere tager del i EU's beslutninger. I samme periode vil Storbritannien stadig være en del af EU's told- og handelsunion, så lige nu kan du handle med Storbritannien uden nogle ændringer.

Overgangsperioden vil allersenest vare indtil 31. december 2022, hvor alle forhandlinger mellem EU og Storbritannien skal være faldet på plads. Når 2021 starter vil Storbritannien ikke længere indgå i EU's told- og handelsunion. Dog skal denne dato tages med en gran salt, da den præcise dato afhænger af, hvor godt forhandlingerne kommer til at forløbe i løbet af 2020.

Som tingene er nu, er der ikke nogle ændringer man, som virksomhed, skal forholde sig til. Vi må væbne os med tålmodighed indtil, at forhandlingerne falder på plads.

Hvad skal der forhandles om?

Eftersom Storbritannien har været en del af EU i godt og vel 50 år, er der en del spørgsmål, der skal diskuteres mellem de to parter. Man kan med fordel se på Brexit som en skilsmisse, og derfor skal der forhandles en masse aftaler. Nogle af de grundlæggende spørgsmål som der skal diskuteres er:

  • Skal der være told på de varer, der sælges?
  • Hvordan skal man samarbejde omkring forsvaret?
  • Vil der være fri adgang til det britiske farvand?

Dette er blot nogle af de utallige spørgsmål, der skal opstå enighed omkring før, at Storbritannien er 100% ude af EU. En aftale skal indgås af begge parter, og hvis der ikke kan indgås en aftale, kan forhandlingerne trække ud og i sidste ende med et 'No deal Brexit'.

Hvordan kan jeg forberede mig på Brexit?

Der er nogle virksomheder, der vil blive påvirket af Brexit, hvor andre virksomheder ikke vil mærke til ændringerne. Hvis du enten handler med Storbritannien, eller hvis Storbritannien på en eller anden måde er en del af din virksomheds aktiviteter, bliver du højst sandsynlig påvirket af Brexit i fremtiden.

Eftersom frihandelsaftalen meget vel kan blive ændret, kan der også ske ændringer for den måde, virksomheder i fremtiden kan handle med britiske virksomheder og kunder på. Et andet scenarie kan være, hvis en dansk virksomhed benytter en række britiske leverandører. I så fald kan det være en god idé at begynde at se på, om der er andre leverandører inden for EU, der kan tilbyde det samme.

Igen her skal vi huske, at vi endnu ikke ved, hvad der kommer til at se i fremtiden. En god ide er dog at kigge din virksomhed igennem og se, om der kan opstå konflikter, hvis du ikke kan fortsætte din handel med britiske partnere.

Kommer der ændringer i Debitoor?

Som sagt er der ikke nu kommet konkrete ændringer som resultat af Brexit, da dette først kan ske efter forhandlingerne har fundet sted. Derfor ændrer vi heller ikke i programmet, så du kan stadig sende fakturaer, aflæse moms osv., som du altid har gjort.

Billede af en computer der sender en faktura til EU og uden for EU efter brexit

Hvis der sker ændringer, der kan påvirke danske virksomheders bogføring og fakturering, vil vi hos Debitoor selvfølgelig foretage ændringer, så du kan fortsætte med at drive din virksomhed.

Hold dig selv opdateret på seneste nyt

Det du nu kan gøre er at følge med i udviklingen i nyhederne, da det vil være her, at informationerne kommer ud først. En god side at tjekke ud er Udenrigsministeriets hjemmeside, som vil være en god kilde at få information om brexit fra. Lige så snart at vi hører nyt, vil vi her hos Debitoor selvfølgelig også skrive om det, virksomheder bør være opmærksomme på.

Erhvervsstyrelsen har i forbindelse med Brexit lavet en utrolig gennemført Brexit tjekliste. Ved at gå igennem en række spørgsmål vil du blive klogere på de områder, der kan få indflydelse på din virksomhed, når overgangsperioden er forbi.

Amalie
Skrevet af
den 6. februar 2020
Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp