Ordbog
Debitoors Regnskabsordbog
Kapacitetsomkostninger

Kapacitetsomkostninger - Hvad er kapacitetsomkostninger?

Kapacitetsomkostninger er omkostninger, der er forbundet med driften af virksomheden. Kapacitetsomkostninger er blandt andet omkostninger til løn, husleje og inventar.

Debitoor regnskabsprogram benytter OCR-teknologi, hvilket gør det nemmere og hurtigere at registrere omkostninger. Prøv gratis i 7 dage.

Kapacitetsomkostninger bliver også kaldt faste omkostninger, da disse omkostninger ikke ændrer sig over tid, eller i takt med virksomhedens udvikling. Modsat er der variable omkostninger, der bliver påvirket af virksomhedens salg, og produktion.

3 former for kapacitetsomkostninger

Kapacitetsomkostninger kan deles op i tre kategorier:

  • Salgsfremmede omkostninger: Her registreres de omkostninger, der er med til at fremme salget. Det kan eksempelvis være udgifter til markedsføring.

  • Kontante kapacitetsomkostninger: Her registreres de omkostninger, der ikke er direkte bestemt af virksomhedens salg. Eksempelvis er huslejen og lønnen til ansatte den samme hver måned, og påvirkes hermed ikke af salget.

  • Afskrivninger: Afskrivninger er omkostninger, der ikke falder samtidig med andre omkostninger, når der anskaffes et aktiv.

Kapacitetsomkostninger ved igangsættelse af ny virksomhed

Når en virksomhed første gang bliver startet op siger man, at der etableres en kapacitet - en base for virksomheden. Den kapacitet ligger til grundlag for, at virksomhedens drift kan påbegyndes. En virksomhed har til, at starte med brug for lokaler, hvorfra virksomheden kan drives. Senere har en virksomhed brug for ansatte, som kan hjælpe med arbejdsbyrden.

Kort sagt er kapacitetsomkostninger de faste omkostninger, der skal til for, at man kan drive en virksomhed. Hvis de faste omkostninger øges, ved eksempelvis at ansætte en ekstra medarbejder, vil kapacitetsomkostningerne stige ligeså. Vælges der ikke at øge kapacitetsomkostningerne, vil omkostningerne forblive faste - heraf navnet faste omkostninger.

Kan man ændre kapacitetsomkostningerne?

Kapacitetsomkostninger kan ændre sig, hvis driftsomkostningerne ændrer sig. Såfremt huslejen eksempelvis stiger, bør man opdatere virksomhedens kapacitetsomkostninger.

Man kan eksempelvis også komme ud for, at virksomhedens elforbrug stiger over en længere periode, hvorfor man bør overveje at tilpasse kapacitetsomkostningerne midlertidigt eller permanent.

Hvordan beregner man kapacitetsomkostninger?

Inden for regnskabsanalyse benytter man sig af nøgletal for kapacitetsomkostninger også kaldt kapacitetsomkostninger pr. Enhed (KE). Udregningen af kapacitetsomkostninger pr. Enhed ser ud som følgende:

Kapacitetsomkostninger i alt / afsætning = Kapacitetsomkostninger pr. Enhed (KE)

For at gøre denne beregning mere forståelig, kan man benytte et eksempel. Hvis en virksomhed har samlede kapacitetsomkostninger på 55.000 og afsætter i alt 3000 enheder så beregnes KE således:

55.000 / 3000 = 18,33

Derfor kan det igen påpeges, at kapacitetsomkostningerne ikke ændres i takt med, at der afsættes en vare. Jo flere varer der afsættes, jo lavere bliver kapacitetsomkostninger pr. Enhed.

Debitoor og kapacitetsomkostninger

Med Debitoor regnskabsprogram er det nemt at registrere dine udgifter. Med mobilappen kan du tage et billede af en kvittering, og i webappen kan du uploade en fil fra din computer. Appen kan du få til iPhone og Android.

Log in

Debitoor er nu SumUp!

Debitoor-applikationen er lukket ned, men hvis du leder efter et alt-i-én-faktureringsprogram, kan SumUp tilbyde alt, hvad du skal bruge. SumUp er mere end blot et faktureringsprogram. Vi tilbyder en række integrerede værktøjer, der hjælper dig med at drive din virksomhed nemt og effektivt. Begynd at strømline dine fakturaer, betalinger og regnskaber i dag!

Gå til SumUp